Fem knep för färgsättning
Priser inkl. moms

Fem knep för färgsättning

Fem knep för att öka trivseln – Färgsätt hemma!

Vi spenderar mer tid än någonsin hemma. Men vad påverkar egentligen huruvida vi trivs och mår bra, eller inte? En undersökning visar att det viktigast för att svenskarna skall trivas är området och inredningen. Caparol ger fem tips som är lätta att ta vid när du färgsätter hemma!

60-30-10-REGELN

- Färgsätt enligt 60-30-10-regeln. Med detta menas att 60% av rummet (väggar, golv, och tak) består av en kulör. 30% av rummet bör bestå av en sekundär kulör (möbler, matta, gardiner tex.) och 10% av rummet färgsätter du med en till tre accentfärger (tavlor, kuddar, plädar tex.)

Här ser vi ett exempel där basen, 60% är en mörk grå (Mai5). 30% är vitt (kuddar, filtar, taket). Och 10% är svart (köksstolar, öppen sipis, taklampa). 


SVÄRTA I DETALJER

- Addera ett par svarta detaljer. Det svarta hjälper att lyfta fram de övriga kulörerna på ett fint sätt. Det kan vara en lampa eller kanske en tavelram. Eller som på bilden nedan - en svart knopplist som får kulören (Patina50) på väggen att poppa lite extra.


50/150-PRINCIPEN

- Känns 60-30-10-regln svår? I så fall kan du testa 50/150 principen! Den innebär att du väljer en kulör du gillar, sedan tar du en kulör i samma färgskala som är 50% ljusare, och en som är 50% mörkare. Då kan du vara säker på att du får till ett harmoniskt resultat!

PROVMÅLA

- Provmåla alltid! En kulör kan upplevas helt olika beroende på rummets läge, ljusinsläpp och mycket annat. En färg som känns perfekt hos färghandlaren, kan upplevas helt annorlunda när du fått upp den på väggarna hemma. Köp ett kulörprov och provmåla på en liten yta.
Här har Caparols influencer Chirstine @husnummertjugo provmålat kulören Endless.


TRAPPA NER FAVORITFÄRGEN

- Våga färg! Men kom ihåg att en kulör som är färgstark, upplevs ännu färgstarkare på väggen. Så om du hittar en kulör du gillar kan det vara smart att trappa ner den lite, så upplevs den så som den du önskar när den väl är på väggen.

Lycka till!