Om Maria Kingsley
Priser inkl. moms

Om Maria Kingsley

om kingsley

Hej, Maria Kingsley!

Vi känner främst igen dig från TV4:s Bygglov – men berätta lite kort om dig själv och varifrån du har fått ditt intresse för inredning och färgsättning!

-  Jag har alltid varit superkreativ och så länge jag kan minnas har jag pysslat och målat tavlor. Istället för att gå på förskola så tillbringade jag och min syster dagarna hos frmor och farfar. Farfar var modellmakare och konstnär och jag satt och ritade med honom i hans ateljé. Där fick jag tidigt lära mig att använda verktyg och göra mina egna modeller. När jag blev äldre började jag göra mina egna möbler och inreda hemmets alla rum, så att det blev just inredning föll sig rätt naturligt. Min mamma har en keramikverkstad och pappa håller på med silversmide på sin fritid så vi har väl en konstnärlig ådra i familjen.

-  Efter gymnasiet ville jag utbilda mig till inredningsarkitekt och gick utbildningar i Australien och Danmark. Min praktik gjorde jag på arkitektkontor i Australien och New York.  

Vad gör du just nu? 

- Just nu jobbar jag med tre projekt för Byggnadsfirman Erik Wallin, Hagastaden, Hammarbyhöjden och Bergsvåg i Hjorthagen. Där väljer jag originalinredning, ritar upp kök och badrum och sitter med i projekteringsstadiet. Sen har jag mitt eget inredningsföretag Maria Kingsley Design där jag hjälper jag privatpersoner med inredning av deras hem, planering av trädgårdar och renoveriningar. Där är det allt från att göra en väggmålning i ett barnrum till att planera kök, köpa inredning och göra ritningar på specialsnickerier. Sen håller jag på med ett spännande projekt i form av en inredningsbok. Tanken är att den ska ge läsaren kunskaper och inspiration att själv kunna inreda sitt hem och göra det personligt utan att behöva ta in en inredningsarkitekt! 

Vad skulle du säga är dina främsta egenskaper som inredare?

- Som inredare måste man vara bra på att läsa av människor. Alla vet inte exakt vad de vill ha för stil och vilka färger de vill ha, så ibland får man läsa mellan raderna. Det ska kännas unikt och personligt när projektet är färdigt. Målet när jag inreder är att färger och inredning ska spegla personen eller personen som bor där, annars kommer det bara att vara ett fint hus, det kommer aldrig att kännas som ett hem. Just att kunna läsa av människor skulle jag säga är en av mina främsta egenskaper som inredare. 

Vad skulle du säga är typiskt för en ”Maria Kingsley-inredning”?

- Jag använder ofta mycket gråskalor och när jag väljer kulörer väljer jag mer dämpade toner. Det är inget som sticker i ögonen. Min egen stil är ganska sober och avskalad och jag tycker om naturmaterial såsom trä, linne, betong och läder, dvs material som åldras fint. Hemmet går i en skandinavisk industristil kan man säga, med gråskalor och inslag av trä, svarta detaljer, fårskinn och mycket textilier. Man skulle kunna tro, med mitt jobb, att jag ändrar om där hemma hela tiden, men det hinns inte med. Däremot har jag en väldigt neutral grund med vita och grå väggar så att man med små medel kan ändra rummets utseende. 

Varifrån hämtar du din inspiration?

- Den hämtar jag lite varstans ifrån, inspirationsflödet är på hela tiden! Det går liksom inte att stänga av eller på. Fina färgkombinationer hittar jag ofta ute i naturen, eller på promenader genom städer i Sverige. Men det kan vara allt från kläder som jag ser på catwalken eller ett härligt mönster på en tapet som ger inspiration till inredning. Men framför allt blir jag inspirerad av personerna jag hjälper och husets karaktär. Inredningen ska ju inte bara passa personerna som bor där, den ska ju även fungera stilmässigt med huset.  

Vilka är dina bästa råd kring inredning och färgsättning i hemmet?

- Ett relativt enkelt sätt att ändra ett rum är att måla om. Utgå ifrån dig själv, vilken stämning vill du ha i ditt hem? Atmosfären beror till stor del på vilka färger man väljer. Om färgerna är lugna och nedtonade blir hemmet därefter. Om färgerna är levande och djärva kommer rummet att vara fyllt med energi. Trender är bra som inspiration men man ska alltid inreda för sig själv, då kan det aldrig bli fel och det håller dessutom genom tiderna. Jag brukar ofta blanda gammalt och nytt. Designermöbler som blandas med loppis- och auktionsfynd ger en mer intressant och personlig inredning. För att få ett mer ombonat intryck använder jag mycket textilier, kuddar, mattor, filtar och gardiner.

- Jag utgår alltid från tre saker när jag inreder. Det man tar in i sitt hem tycker jag ska vara:

  1. estetiskt tilltalande, man ska nästan blir lite kär!
  2. praktiskt, allt behöver inte vara så snyggt men det ska ha en praktisk funktion som behövs i hemmet.
  3. betydelsefullt för dig, något som har ett affektionsvärde.

- Utgår man från detta så blir det enklare att ta in saker i hemmet, eller för den delen att rensa bort saker man redan har, som inte faller under något av kategorierna ovan. Om inredningen eller detaljerna i hemmet inte är estetiskt tilltalande, praktiska eller har ett affektionsvärde, bör man ställa sig frågan varför man ska ha det i sitt hem? Är man osäker på vad man vill ha för stil eller vad som passar ihop, kan man göra en moodboard. Spara bilder och materialprover som du gillar och lägg sedan ihop dessa så får du en riktlinje att gå efter. 

- Det är bra att hålla en neutral ton på väggar och stora möbler, eller använda sig av gråskalor som ger en bra bas och har en lugnande inverkan. Då är det lättare att variera rummen och byta ut färger som är säsongsbetonade genom kuddar, gardiner och andra inredningsdetaljer. Låter man en viss färg gå som en röd tråd genom inredningen skapar man ett enhetligt och harmoniskt hem.

- Det kan lätt upplevas som lite oroligt och spretigt om man har olika färger i varje rum. Det känns inte enhetligt. Färgskalor som går ton i ton ger en harmonisk känsla och rummet upplevs som mycket större. Har man blå väggar kan man tex plocka upp samma kulör i en annan nyans på soffan och kuddarna.

test