Maria Kingsley
Priser inkl. moms

Marias Vardagsrum

Marias Vardagsrum

Maria berättar: Här använde jag en varm rosabeige ton, Marill 55, på väggarna för att skapa ett inbjudande och ombonat rum. För att förstärka den känslan tog jag in möbler och inredningsdetaljer i trä. Den höga sockeln målades in i väggkulören för att skapa en lugn och harmonisk känsla. Det gör att den smälter in i väggen men ändå tillför rummet en känsla av sober elegans. Samma kulör på sockel och vägg gör att möblerna framträder på ett helt annat sätt och får en mer betydande roll i rummet. Att tända ljus och dimra ner läslampan gör också att rummet upplevs som harmoniskt och rogivande. Ett rum där du kan samla krafter och hämta inspiration!

Målningstips ifrån Maria

Atmosfären i de olika rummen beror till stor del på vilka färger man väljer. Så ställ dig frågan, vilken stämning vill jag ha när jag kommer hem? Vill du ha ett lugnt och rofyllt med ljusa harmoniska kulörer eller ett färgsprakande hem med djärva och levande kulörer? Vad får dig att må bra och trivas? Välj därefter kulörer som passar in med känslan du är ute efter.

Det kan vara svårt att tänka sig hur det där lilla färgprovet kommer bli i ett helt rum där hemma. Därför rekommenderar jag att man börjar med att köpa en provburk målar upp där liten yta i rummet. Då ser man hur den samspelar med rummets inredning, belysning och med kvälls och dagsljus. Har du små fönster i norrläge kommer tex färgen att upplevas kallare än ifall du har stora fönster i söderläge. Ibland behövs det ett par provburkar för att hitta den perfekta kulören för just ditt hem.

För att få till en mer harmonisk helhet är det fint att använda sig av en viss färg och låta den gå som en röd tråd genom hemmet. Har man en tegelvägg i sovrummet är det fint att plocka upp den i överkast och kuddar och sedan fortsätta med den roströda färgen på mattan och kuddarna i vardagsrummet och på handdukarna i badrummet. På så sätt binder den roströda färgen ihop rummen och gör att det känns mer enhetligt. Har man olika färger i alla rummen så finns det risk för att hemmet upplevs som lite spretigt.

Om man känner sig osäker på vilka färger som passar ihop och vad man ska välja så kan jag tipsa om att använda sig av principen ton i ton. Med ton i ton menas att man använder sig av olika toner eller nyanser av samma färg. Det blir ofta en väldigt lugn känsla i rummet om man plockar in olika nyanser från samma kulör.

 På stora ytor, om man tex har en öppen planlösning där kök, vardagsrum och hall sitter ihop, brukar jag rekommendera att man använder sig av en ljusare neutral ton på både väggar och stora möbler. Det skapar ett enhetligt och harmoniskt intryck i hemmet och ger en fin bas att utgå ifrån. Det är då lätt att ta in accentfärger och inredningsdetaljer vartefter säsongerna eller din smak skiftar.

Fixa golvlisterna som Maria!

test