Måleri-SM

Måleri-SM

Måleri-SM + Caparol

Vartannat år tävlar hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar mot varandra inom ett 40-tal yrken.


Måleri-SM lockar unga personer, med höga ambitioner och stor potential till att tävla i sitt yrke. Vi på Caparol är stolt sponsor av färg till projektet, och glada över att få vara med på ett hörn när nästa generation yrkesmålare tar form.
 
Rekryteringen efter årets Yrkes-SM mässa och dess kringaktiviteter ledde till att rekordmånga ansökte om att få vara med! Efter två kvaltävlingar är det nu nio stycken finalister kvar som är redo att ställa upp i mästerskapen som hålls i Helsingborg 22-24 April.
Hur går det till? Det är inte bara måleriet som bedöms i tävlingarna, en annan viktig del är de sociala kunskaperna som de tävlande får visa upp. ”Vi har castings där vi bedömer de tävlandes yrkeskunskaper, men även djupgående intervjuer” berättar Maria Marteleur som är med och arrangerar Måleri-SM. 

Man kan även se en ny trend, att fler unga kvinnor dras till branschen. Idag är 30% av yrkesmålarna under 30 år kvinnor. Vilket är över regeringens mål, som siktar på att 25% av de som nyanställs skall vara kvinnor. De unga yrkesmålarna sätter högre, och andra krav på färgen de använder. En färg idag skall inte bara täcka bra och vara lättanvänd, den skall också vara schysst mot vår miljö. Caparol har utan att tumma på de egenskaperna tagit fram bland annat IdekoGeo som är en vägg- och takfärg med förnyelsebara råvaror. Det är en spännande tid för färgbranschen, och det känns kul att vi kan möta nästa generations yrkesmålares krav!

SM skulle skett 24 April, men med anledning av den rådande situationen kring Coronaviruset så är tävlingsdatum framflyttat.

Fotograf: Palle Lindqvist